Μπορεί τα τεύτλα που φύτρωσαν και καλλιεργούνται στην περιοχή να μην ξεπερνούν τις 11 με 12 χιλιάδες στρέμματα, λόγω πλημμυρών και οψίμισης, σε μια από τις χειρότερες χρονιές για την τευτλοκαλλιέργεια, αλλά η διοίκηση της ΕΒΖ προσανατολίζεται στην επαναλειτουργία του εργοστασίου.
Οι πληροφορίες λένε πως έχουν δοθεί εντολές για να ξεκινήσουν σιγά- σιγά οι εργασίες συντήρησης, ενώ έχει ζητηθεί από τη διεύθυνση να προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου.
Το κόστος θα συνεκτιμηθεί με αυτό της μεταφοράς των τεύτλων στο εργοστάσιο του Πλατέως και ανάλογα θα ληφθεί η απόφαση.
Πέρυσι το κόστος μεταφοράς ήταν μεγαλύτερο από αυτό της λειτουργίας του ζαχαρουργείου Ν. Ορεστιάδας, αλλά η τότε διοίκηση είχε αποφασίσει να μη “δουλέψει” το εργοστάσιο του Έβρου, καθώς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στόχος της ήταν η απαξίωση της καλλιέργειας τεύτλων και το κλείσιμο της βιομηχανίας.
Εφόσον το κόστος είναι “ίσα βάρκα ίσα πανιά” ή ακόμα κι αν υπάρχει μια μικρή διαφορά – επιβάρυνση με τη λειτουργία, τότε, μετά από δύο χρόνια, οι μηχανές του εργοστασίου θα πάρουν μπροστά. Κι αυτό γιατί, τόσο η διοίκηση όσο και η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θέλουν να στείλουν σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης και επανεκκίνησης της βιομηχανίας και της καλλιέργειας τεύτλων.
Κι ένα τέτοιο μήνυμα μπορεί να σταλεί με την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης Ν. Ορεστιάδας.
Τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το επόμενο δεκαήμερο, ενώ, εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα προχωρήσουν άμεσα και οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την “προετοιμασία” του εργοστασίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η “καμπάνια” δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 20 ημέρες.
πηγή: methorios