Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η καινοτόμος ιδέα μιας Αλεξανδρουπολίτισσας.

3ffe898dd0644e96.jpg
Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης άνοιξε για πρώτη φορά για τα 49α Δημήτρια. Πρόκειται για το πρώην Maison Crystal με μοναδικά χαρακτηριστικά, που αλλάζει πρόσωπο και πέρα από κέντρο πληροφοριών, μπαίνει στον χάρτη της πόλης ως δυναμικός κόμβος πολιτιστικής διασύνδεσης για νέους, πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και πρωτότυπα καλλιτεχνικά εγχειρήματα.

Στο εντελώς νέο περιβάλλον της νέας παραλίας, έχει μείνει ένα ξεχασμένο “ίχνος” από το παρελθόν. Τα 49α Δημήτρια παρατηρούν και αναλύουν το κτίριο που μέχρι πρότινος στέγαζε το Maison Crystal και αναζητούν λύσεις για την επανένταξή του στον σύγχρονο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, ως πολιτιστικό κόμβο.

Σαράντα αρχιτέκτονες της νεότερης γενιάς άντλησαν από κει αφορμή, για την παραγωγή εικόνων που ερμηνεύουν αυτά τα – πιθανά και απίθανα –σενάρια.Το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου εκτέθηκαν στο χώρο οι προτάσεις που προέκυψαν από αυτόν τον ιδιότυπο διάλογο. Οι δημιουργοί αφουγκράστηκαν την πόλη και επιστρέφουν σε αυτή το αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες ήταν και η Αλεξανδρουπολίτισσα Ζηνοβία Τολούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Dartmouth, που κατέθεσε την δική της καινοτόμο ιδέα επανάχρησης του κτιρίου και την μελλοντική απόδοσή του στην κοινωνία των πολιτών:

«Το Public Crystals είναι μία συλλογή από μικρής κλίμακας προσωρινά περίπτερα και μικρο-περιβάλλοντα που συνυπάρχουν στο οικόπεδο του πρώην Maison Crystal,διαθέσιμα στους πολίτες για τις πολλαπλές ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Το Public Crystals παρατηρεί την ανάγκη των ανθρώπων να συνευρεθούν ελεύθερα (πέραν των εμπορικών χώρων) και προτείνει την επέκταση του δημόσιου χώρου από τους δρόμους και τις πλατείες στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και ανεκμετάλλευτα οικόπεδα: Τη δημιουργία είδος αστικού καταφυγίου. “Δανείζοντας χώρο,” μέσω μιας παρόμοιας διαδικασίας με εκείνη των κοινοτικών κήπων ή βιβλιοθηκών, το κοινό μπορεί, εκ περιτροπής, να καταλάβει τα Public Crystals ή να δημιουργήσει τα δικά του.

Οι χώροι και οι δομές που υπάρχουν για προσωπική χρήση είναι: δωμάτια, τραπέζια, αμφιθέατρα, τοίχοι έκθεσης, κηπευτικά παρτέρια, κιόσκια, έπιπλα, σκηνές, κτλ. Η πιθανή χρήση, καθοριζόμενη από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες, μπορεί να κυμαίνεται από εργαστήρια ἠ αίθουσες διδασκαλίας, εκθέσεις ή αγορές, θεατρικές / μουσικές παραστάσεις ή διαλέξεις, σε χώρους ύπνου ή χαλάρωσης, άσκησης ή κατασκευής. Η συνύπαρξη πολλαπλών δράσεων και εκδηλώσεων στο Public Crystals προσφέρει τη δυνατότητα σε άλλους/περισσότερους πολίτες να αλληλεπιδρούν και ατέλειωτα να ανακαλύπτουν αυτή τη ζωντανή, διαρκώς μεταβαλλόμενη αστική παιδική χαρά για ενήλικες.»
Πηγή: artpress.sundaybloody.com

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)