Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ηλεκτροκίνηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο φέρνει το πακέτο Γιούνκερ


Στα έργα που προτείνονται για το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνεται και η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με παράλληλη αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Βούρδα, προβλέπεται η λειτουργία ως προαστιακού κατά μήκος του Έβρου ποταμού, καθώς και «η σύνδεση με τον τουρκικό σιδηρόδρομο στο Πύθιο και με τον βουλγαρικό στο Ορμένιο, η μεταφορά εμπορευμάτων προς την ανατολική Ευρώπη και η σύνδεση με το λιμάνι του Μπουργκάς».
 Η ολοκλήρωση του έργου θα οδηγήσει στην παράκαμψη του Βοσπόρου που προσφέρει οικονομικότερη και γρηγορότερη μετακίνηση μέσω σιδηροδρομικού δικτύου δημιουργώντας νέα «πύλη» εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων από τη χώρα μας.
 Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας των εμπορευματικών μεταφορών από την Τουρκία, καθώς η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο θα συνδέσει το σιδηροδρομικό δίκτυο με τη Βουλγαρία (Βάρνα), ουσιαστικά παρακάμπτοντας τη θαλάσσια μεταφορά μέσω Βοσπόρου αλλά και την Τουρκία.
Η απευθείας σύνδεση με Βάρνα θα λειτουργήσει σαν εναλλακτικό πέρασμα των προϊόντων από το Βόσπορο μειώνοντας τις περίπου δυόμισι ημέρες που χρειάζεται σήμερα η μεταφορά σε περίπου έξι ώρες.
 Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, με το διεθνές δίκτυο θα καταστήσει λιμάνι υψίστης στρατηγικής σημασίας με το σιδηροδρομικό άξονα Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη μέσω του οποίου θα παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου, για διάφορα φορτία και κυρίως κοντέινερ. Το έργο περιλαμβάνει και τη σύνδεση του λιμανιού με τη βιομηχανική περιοχή αλλά και την οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό.
Το σύνολο του έργου θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Απόσπασμα από άρθρο της Μαρίας Μόσχου για την Ημερησία

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)