Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΟΑΕΔ: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα 'Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης'


«Ανοίγει» η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη δράση «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» για τη στήριξη 12.700 εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, παρουσίασε αναλυτικότερα τη δράση, η οποία αποτελείται από δύο διαφορετικά προγράμματα, που απευθύνονται σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας και συνδυαστικά καλύπτουν όλη την Επικράτεια.

Όπως ανακοίνωσε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:


τη Δευτέρα 23/11 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων


την Τρίτη 1/12 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη στήριξη 12.700 εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα, απευθύνεται:

(α) σε Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 και

(β) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.

Η δράση προβλέπει την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού) και την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για ισόποσο χρονικό διάστημα.

Η τελική πρόσκληση του Προγράμματος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ.

Ποσό επιχορήγησης
Το πρόγραμμα επιχορηγεί κάθε νέα θέση εργασίας και έως είκοσι (20) θέσεις πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) μερικής απασχόλησης, που δημιούργησε από την ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου και για όσες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως 31-8-2015 επιπλέον του ανώτατου αριθμού των θέσεων εργασίας που είχε κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2014.
Ειδικότερα:

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18€ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 9€ την ημέρα και όχι πέραν των 23 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον τέσσερις (4) ημερησίως.

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Υποχρεώσεις Δικαιούχων σχετικά με τις δεσμευόμενες θέσεις
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον αριθμό των δεσμευόμενων θέσεων εργασίας σταθερό για επιπλέον χρονικό διάστημα το οποίο είναι ίσο με το μέγιστο εγκριθέν χρονικό διάστημα της επιχορήγησης. Το χρονικό διάστημα της δέσμευσης ξεκινά από την επόμενη ημέρα της λήξης (30.11.2015) της επιχορήγησης, δηλαδή από την 1-12-2015 και μετά.

Διάρκεια
Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η δικαιούχος επιχείρηση είναι έντεκα (11) μήνες, και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 30-11-2015.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που η νέα θέση ή θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι μετά την 01-01-2015, τότε θα λαμβάνει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί από την ημερομηνία πρόσληψης των ωφελουμένων.

Επισημαίνεται ότι για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής (για εργοδότες και νέους ελεύθερους επαγγελματίες) στα ανωτέρω προγράμματα, απαιτείται κλειδάριθμος που αντιστοιχεί σε επιχείρηση και όχι κλειδάριθμος που αντιστοιχεί σε φυσικό πρόσωπο.

e-evros.gr

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)