Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στον Εβρο με Ευρωπαϊκούς συνοριοφύλακες


Σχέδιο δράσης από κοινού με την Αστυνομία και το Λιμενικό κατάρτισε ο ευρωπαϊκός οργανισμός “Frontex” για το μεταναστευτικό πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι περιπολίες που προβλέπονται δε θα είναι μόνο θαλάσσιες, αλλά και χερσαίες.

Ευρωπαϊκοί συνοριοφύλακες, μέρος των οποίων βρίσκεται ήδη σε νησιά όπως η Κως και η Λέσβος, καλούνται να εντοπίζουν σκάφη με παράνομους μετανάστες πριν καταλήξουν στα εθνικά χωρικά ύδατα, ώστε να ενημερώνουν εγκαίρως την τούρκικη ακτοφυλακή.

Παρά την δημοσιότητα που έχει λάβει το πρόβλημα της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών στα διεθνή μέσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει απρόθυμη να συνδράμει την οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια σε μορφή τεχνικών μέσων και εξοπλισμού στην επιχείρηση του οργανισμού στην Ελλάδα, η οποία φέρει το κωδικό όνομα “Ποσειδώνας”.


“Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στην Ελλάδα”

Ο γενικός διευθυντής της "Frontex", Fabrice Leggeri, αναφέρει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρας κι ότι μόνη συνδρομή μέχρι στιγμής της Ε.Ε. είναι ο ελάχιστος αριθμός Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα νησιά, ενώ ταυτόχρονα προσκαλεί τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν ό,τι περισσότερο μπορούν. Ενώ ο προϋπολογισμός για τις επιχειρήσεις του οργανισμού έχει τριπλασιαστεί στα 18 εκατομμύρια ευρώ με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα χρήματα δεν επαρκούν για τον αριθμό - ρεκόρ μεταναστών που καταγράφονται από την αρχή του έτους και που επιβαρύνουν κυρίως Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία. Ο λόγος για αυτή τη συρροή ευθύνεται κυρίως στον πόλεμο στη Συρία σε συνδυασμό με την μετατόπιση των ροών από τον άξονα Λιβυή - Ιταλία στον άξονα Ελλάδα - Τουρκία, καθώς πολλές βορειοαφρικανικές χώρες απαγορεύουν πλέον την είσοδο σε πολίτες της Συρίας χωρίς κατάλληλη βίζα.

Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο γραφείο της "Frontex" στον Πειραιά με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) και αξιωματικούς ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού για τον συντονισμό της κοινής δράσης τους.

Κυκλώματα δουλεμπόρων που εδρεύουν σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Αλικαρνασσό εκμεταλλεύονται τη κατάσταση προμηθεύοντας με πλαστά συριακά διαβατήρια μετανάστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα. «Με δεδομένο ότι φτάνουν στο νησί 1.000 ή 2.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι η διαδικασία καταγραφής μπορεί να κυλήσει ομαλά και γρήγορα» πρόσθεσε, ενώ καταβάλλει προσπάθεια για να εξασφαλίσει επιπλέον συσκευές δακτυλοσκόπησης (scanners), πάγιο αίτημα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Ενισχύεται η φύλαξη συνόρων στον Εβρο

 Στον Έβρο επίσης βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, οι οποίοι από κοινού με Έλληνες αστυνομικούς συνδράμουν στην αστυνόμευση των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας.  Τυπικά πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιούν "Frontex" και ΕΛ.ΑΣ., αλλά Έλληνες συνοριοφύλακες κάνουν λόγω για ενίσχυση της αστυνόμευσης των συνόρων με κοινοτικούς αντί για εθνικούς πόρους. Στην άσκηση μετέχουν γύρω στους 80 φρουρούς, με τους μισούς να προέρχονται από κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από την αποδυνάμωση της επιχείρησης “Ασπίδα” έπειτα από την αποχώρηση των περίπου 300 αστυνομικών που μετείχαν σ΄ αυτήν, λόγω αδυναμίας ανεύρεσης κονδυλίου για την παραμονή τους στην Έβρο.



πηγή: e-evros.gr

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)