Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Στην Αλεξανδρούπολη η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου;


Στην Αλεξανδρούπολη και όχι στο Διδυμότειχο θεωρεί η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πως πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ, με έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Παιδείας στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, αφού η έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο έκρινε το εν λόγω τμήμα ως ‘μη βιώσιμο’.
Δυστυχώς, η πλήρης απουσία μέριμνας τα προηγούμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά στην επιστημονική και εκπαιδευτική θωράκιση, σε μόνιμη βάση, του τμήματος, έφερε σήμερα τέτοιου είδους αναταράξεις και μάλιστα σε μία περίοδο που η περιοχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να στερηθεί αυτής της έστω, μικρής ‘τονωτικής’ ανάσας που συνιστά η παρουσία ενός τμήματος ΤΕΙ σε μία πόλη όπως το Διδυμότειχο…

Το ιστορικό
Το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 86 του 2007 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας του, καθώς και η εισαγωγή των πρώτων σπουδαστών έγινε το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος στο Διδυμότειχο ήρθε ως επιστέγασμα της πολυετούς προσπάθειας από όλους τους φορείς του Έβρου και η επιλογή του ΤΕΙ ΑΜΘ, όπως και οι σπουδαστές, αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή. Όλα αυτά τα χρόνια, με τα όποια προβλήματα κι ελλείψεις, η λειτουργία του τμήματος συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών σε πολλά επίπεδα, κυρίως σε αυτό του επιστημονικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, στο βόρειο Έβρο και όχι μόνο, επικρατεί αναστάτωση. Αιτία, η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριέλαβε το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ στη λίστα των ‘μη βιώσιμων’ τμημάτων. Σημειώνεται ότι η ΑΔΙΠ είναι μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή που ιδρύθηκε με το Νόμο 3374/2005 και έχει ως αποστολή την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πραγματοποίηση των διαδικασιών που στοχεύουν στη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου τους, την εγγύηση της διαφάνειας των διαδικασιών, την προαγωγή της έρευνας σε συναφή ζητήματα και την ενημέρωση της Πολιτείας και των ιδρυμάτων για τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις και τάσεις στον τομέα αυτόν. Εδρεύει στην Αθήνα και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών της.
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, ζήτησε τις απόψεις επί των πορισμάτων αυτών από τις διοικήσεις των επίμαχων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΤΕΙ ΑΜΘ, η λειτουργία του τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι επιβεβλημένη με τη σημερινή του μορφή και χωροθέτηση. Μάλιστα, ως βασικό επιχείρημα προβάλλει το γεγονός ότι «η μεμονωμένη λειτουργία του τμήματος δεν δυσχεραίνει την έρευνα, δικαιολογείται δε και επιστημονικά, διότι υπάρχει συνεργασία με το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο είναι πλήρως επανδρωμένο».

Ξαφνικά… η Αλεξανδρούπολη στο ‘παιχνίδι’
Τις εξελίξεις αυτές αναφορικά με τη μη βιωσιμότητα του τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο έφερε τον περασμένο μήνα στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Αν. Λοβέρδο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης. Στην απάντηση του υπουργού, με ημερομηνία 15/10/2014, αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι: «Όσον αφορά τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Διδυμότειχο, όπου εδρεύει σήμερα, η ΑΔΙΠ με το αρ.1996/25.9.2014 έγγραφό της διατυπώνει την άποψη ότι το εν λόγω Τμήμα πρέπει να μετεγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, «η οποία διαθέτει σύγχρονες δομές, ειδικά στην Υγεία, με Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Κρατικό Νοσοκομείο», ώστε με συντονισμό της διδασκαλίας των μαθημάτων από την Ιατρική Σχολή να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην θεωρητική εκπαίδευση και καλή κλινική άσκηση στα δύο υπάρχοντα νοσοκομεία». Η απάντηση του κ. Λοβέρδου καταλήγει με το εξής – ανησυχητικό- συμπέρασμα: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων λαμβάνει υπόψη όλες τις σχετικές απόψεις, με στόχο την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων».

Κατηγορηματικός
ο Δερμεντζόπουλος
Σε ελαφρώς διαφορετική γραμμή, πιο ρητή και κατηγορηματική, από αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, κινείται ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» σημειώνει πως «το τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου δεν βρίσκεται σε κανένα κίνδυνο», καθώς «προωθείται άμεσα η ενίσχυσή του με την πρόσληψη ικανού αριθμού μελών ΔΕΠ. Ήδη υπάρχει συνεργασία, τόσο με τον πρόεδρο του ΤΕΙ ΑΜΘ, όσο και με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου, για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος προς αυτή την κατεύθυνση». Ερωτηθείς για την πρόταση της ΑΔΙΠ, ο κ. Δερμεντζόπουλος τονίζει: «Αν ακούγαμε γενικώς ό,τι προτείνει η ΑΔΙΠ, τότε θα έπρεπε να το είχαμε κλείσει το τμήμα, αφού το έκρινε μη βιώσιμο. Τονίζω όμως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, το διατηρούμε στο Διδυμότειχο και το ενδυναμώνουμε με έναν ικανό αριθμό μελών ΔΕΠ, ώστε να είναι πλέον βίωσιμο και να συνεχίσει να προσφέρει και στην εκπαίδευση, αλλά και στο βόρειο Έβρο».

Ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Το θέμα απασχόλησε την περασμένη Δευτέρα το ανώτατο όργανο της Περιφέρειάς ΑΜΘ, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Παυλίδη. Στη συζήτηση, όπως αναφέρεται στον «Παρατηρητή της Θράκης», που διεξήχθη, γύρω από τις προοπτικές των τμημάτων Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου και Οινολογίας Δράμας, τα οποία κρίθηκαν ως μη βιώσιμα, διατυπώθηκε αφενός η καταδίκη των όποιων σχεδίων επιβουλεύονται την ύπαρξη και τη λειτουργία τους, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην αναγκαιότητα θωράκισης και περαιτέρω ανάπτυξης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας, του ΤΕΙ και του Δ.Π.Θ. Μάλιστα, κατόπιν σχετικής πρότασης του επικεφαλής περιφερειακού συμβούλου, κ. Τέρενς Κουίκ, το σώμα συμφώνησε στη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού, όπου στο «μικροσκόπιο» θα τεθούν τα ζητήματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης των δομών του Δημοκριτείου και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, παρουσία φυσικά των διοικήσεων και των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Σημειώνεται ότι για το θέμα της διατήρησης του τμήματος Οινολογίας και του τμήματος Νοσηλευτικής ο περιφερειάρχης έχει ήδη προχωρήσει σε διάβημα μέσω επιστολής προς το Υπ. Παιδείας, ζητώντας να μην τεθεί ζήτημα κατάργησης.

Της Κικής Ηπειρώτου
gnomionline.gr

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)