Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Στους δρόμους η Ορεστιάδα για την ΕΒΖ


Με κλειστές τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης και με την κεντρική πλατεία να σφύζει από κατοίκους όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων, αντέδρασε η Ορεστιάδα στην προοπτική αναστολής λειτουργίας του τοπικού ζαχαρουργείου. Το συλλαλητήριο που έγινε με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων διεξήχθη λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας εργαζομένων και παραγωγών με τον ειδικό εκκαθαριστή στην Αθήνα και μια μέρα πριν από το ΔΣ της ΕΒΖ, που θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις.
«Ήταν από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έχουμε κάνει στο νομό μας, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι κι ο τελευταίος πολίτης να αντιδράσει», είπε στο Agronews ο κ. Πέτρος Χασανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, για να συμπληρώσει πως «ο κόσμος έχει αντιληφθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή αν κλείσει το εργοστάσιο, γιατί τότε θα έρθουν τα πραγματικά δύσκολα, η περιοχή θα ερημώσει».
Εργαζόμενος και ο ίδιος στο τοπικό ζαχαρουργείο ο κ. Χασανίδης επισήμανε πως αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα «είναι το τελευταίο φουγάρο που απέμεινε να καίει και για αυτό θα πρέπει να αναλογιστούν καλά τι πάνε να κάνουν».
Μάλιστα έθεσε προ των ευθυνών τους και τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα εκείνους από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ζητώντας να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους περί της ανάπτυξης, της στήριξης του πρωτογενή τομέα και της ενδυνάμωσης των συνόρων της χώρας. «Σε πέντε χρόνια στα χωριά βόρεια της Ορεστιάδας δεν θα υπάρχει ψυχή. Ήδη σε πολλές περιοχές κατοικούν μόνο συνταξιούχοι ηλικιωμένοι», επισήμανε και χαρακτήρισε παραλογισμό, που θα φανεί περίτρανα πάρα πολύ σύντομα, να ανασταλεί η λειτουργία του τοπικού εργοστασίου.
Στο επιχείρημα της διοίκησης ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ο κ. Χασανίδης εστίασε στο γεγονός ότι «παλαιότερα με διπλάσιο προσωπικό και διπλάσια μισθοδοσία, η μονάδα στην Ορεστιάδα παρήγαγε με ανταγωνιστικό κόστος, είχε κέρδη και ένα κομμάτι από αυτόν τον πλούτο τον άφηνε στην τοπική κοινωνία. Τα προβλήματα άρχισαν όταν αποφασίστηκε να μετατραπεί η εταιρεία από παραγωγική, σε εμπορική και για αυτό κάποιοι έχουν ευθύνες».
Το σημερινό συλλαλητήριο φαίνεται πως θα είναι η απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων στην Ορεστιάδα, αφού εντός της εβδομάδας η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης θα συναντηθεί με τις αντίστοιχες του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχανιών, προκειμένου να συντονίσουν τις κοινές ενέργειες που θα ακολουθήσουν εφεξής για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους.
Συνάντηση με τον εκκαθαριστή
Από τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιουλίου, εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία εργαζομένων και παραγωγών από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα συναντάται στην Αθήνα στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ με τον κ. Νίκο Μαράντο, προκειμένου να του καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις σχετικά με την παραμονή των δύο εργοστασίων σε λειτουργία. Από την έκβαση αυτής της συνάντησης θα κριθεί και η απόφαση που θα λάβει το Δ. Σ. της ΕΒΖ, στην αυριανή του συνεδρίαση, με το σενάριο της αναστολής λειτουργίας των δύο μονάδων πάντως να θεωρείται ως το επικρατέστερο.
πηγή: agronews

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)