Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών μεταξύ Λήμνου - Σαμοθράκης. Ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη μας


Στην πόλη της Ορεστιάδας η αίσθηση του σημερινού σεισμού ήταν αρκετά μεγάλη και στα όρια του ... μικροπανικού

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή  σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία. Πανικός και δεκάδες τραυματίες στην Τουρκία.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός σε Λήμνο και Σαμοθράκη μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι στο ρήγμα της Ανατολίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δυο νησιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια - Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια - Βορειοανατολικά της Αθήνας. O σεισμός ήταν επιφανειακός, και προκάλεσε πανικό τόσο στην Τουρκία όπου αναφέρονται εκατοντάδες τραυματισμοί, όσο και στη Βουλγαρία.  

Έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να δίνει δόνηση 5 βαθμών. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, και μάλιστα σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι ισχυροί μετασεισμοί θα συνεχιστούν για το επόμενο 48ωρο.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα, και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Σμύρνη, Αττάλεια). Στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. O δήμαρχος Δαρδανελλίων έκανε λόγο μάλιστα για 100 παρόμοιους τραυματισμούς, ενώ στην Ίμβρο έχουν καταρρεύσει κτίσματα. Ομογενείς από την Ίμβρο δήλωσαν ότι στην περιοχή του νησιού Παναγιά έχουν υποστεί ζημίες παλαιά σπίτια.

Στη Λήμνο υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου. Στο νοσοκομείο του νησιού έχει τεθεί σε εφαρμογή από το ΕΚΕΠΥ το σχέδιο Περσέας, για έκτακτα περιστατικά, ενώ όποιες βλάβες σημειώθηκαν αποκαταστάθηκαν. 

Το νοσοκομείο της Λέσβου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.
Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αναφορικά με τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Με εντολή του κ. Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνουν ο υπουργός Εσωτερικών και ο γγ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενω ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5. 
Η κ. Πανοπούλου πρόσθεσε ότι στην περιοχή του σεισμού παρατηρείται υψηλή σεισμικότητα, και χαρακτηριστικό της είναι ότι οι σεισμοί που καταγράφονται σε αυτή γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση. 

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι». 

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για σεισμό της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο. Σεισμός ο οποίος προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας». 
sky

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)